קלודיה קראוס

דף הבית » שאלות ותשובות

מהו טיפול פסיכולוגי?

טיפול פסיכולוגי הוא תהליך שמטרתו לאפשר לאדם (וכמובן לילד) המצוי במצוקה וסבל נפשי או רגשי להסיר את המכשולים להתפתחות תקינה, לחשוף ולפתור קונפליקטים פנימיים ועם הסביבה.
המסגרת הטיפולית, מתקיימת במסגרת מערכת יחסים בין מטופל ומטפל, העושה שימוש בידע, כלים ומשאבים על מנת להקל על המצוקה או/ו לפתור אותה. מערכת היחסים מתפתחת בתוך מסגרת של כללים, זמן מקום וגבולות.
הטיפול בילדים נעשה בחדר משחקים, תוך שימוש בצעצועים, צבעים, כלי מוסיקה ומאפשר לילדים לבטא בדרך טבעית את עולמם הפנימי (להבדיל מדיבור אצל המבוגרים).
בדרך זו הטיפול נעשה בהנאה ומשרת את צרכי הילד המטופל ובאופן עקיף גם את צרכי ההורים והמשפחה.

מדוע לפנות לטיפול פסיכולוגי עבור הילד?

הורים פונים לטיפול עבור ילדיהם מסיבות שונות. מגוון התנהגויות שמעידות שזה הזמן לפנות לעזרה מקצועית:

  • קשה לילד בבית הספר.
  • הילד אינו מסתדר עם חברים.
  • התחושה היא שהילד חרד, עצוב או ביישן בעוצמה שמפריעה לתפקודו.
  • במקרים בהם האווירה בבית מתוחה והתנהגות הילד מעידה על מצוקה רגשית – הוא כועס, עקשן ונוקשה או אפילו אומר בצורה גלויה שקשה לו או נמאס לו ומבקש עזרה.
  • הילד חוזר להתנהגויות ילדותיות יותר וקשה לו לתפקד בהתאם לגילו.
  • נוכחות של מגבלות שונות שגורמות לקושי רגשי ולצורך בעזרה מבחוץ כמו קשיי למידה, מחלה או מצב גופני.
  • כשנראה להורים שהילד פשוט אינו מאושר, אינו מוצא את מקומו הנכון, מתוסכל או מתסכל את הסביבה.

מתי הרגע הנכון לפנות לעזרה מקצועית, לטיפול אצל פסיכולוג קליני?

כאשר ההורים נתקלים בקושי או בעיה הנמשכים לאורך זמן ומעוררים דאגה, כאשר ההתנהגות או הקושי מפריעים לתפקודים חשובים בחיי הילד: לימודים , חברה, משפחה, גוף.
כאשר ההורים מנסים לעזור, לשנות דפוסים ודבר אינו עוזר כדאי ומומלץ לפנות לטיפול.
כאשר הילד מבטא רצון ישיר בעזרה חובה לפנות מיד לעזרה.
כאשר הילד מבטא ייאוש ומחשבות אובדניות או שנאה עצמית חובה לפנות מיד לעזרה מקצועית.

מה יקרה אם למרות שאותרה מצוקה אצל ילד, לא נפנה לטיפול? מהן ההשלכות של חוסר טיפול בקשיים או מצוקה רגשית?

לעיתים ההורים מאתרים קושי ומצוקה אצל ילדם אך חושבים שמדובר במשהו זמני שיחלוף עם התבגרות הילד. הסכנה בכך היא שדפוסים לא רצויים עלולים להתקבע, או שחווית המצוקה וחוסר המוצא יתגברו עד לסכנה לפגיעה חמורה יותר בהתפתחות הנפשית של הילד.
אחד הדברים העצובים ביותר בהימנעות מפניה לטיפול היא התחושה המתעצמת של הילד שמצוקתו אינה נשמעת, ואז נוצרת בנוסף, גם חוויה של בדידות.

האם הזדקקות ופניה לטיפול פסיכולוגי לילד מעידים על הפרעה נפשית קשה?

ברוב המקרים, לא! אצל אנשים רבים קיים חשש מפני פנייה לפסיכולוג קליני לילדים כביכול בגלל שהדבר מעיד על רמת חמורה יותר של בעיה. לא כך הדבר, מצוקה רגשית, קונפליקטים , חרדות, התנהגויות נמנעות או תוקפניות אינם בהכרח מעידים על הפרעה נפשית קשה אלא מעידים על קושי רגשי הזקוק לטיפול, על מצוקה המנסה להישמע, על ילד המנסה בכל כוחו להתמודד כמיטב יכולתו ולשדר לסביבתו שמשהו לא בסדר והוא אינו יודע מה לעשות.
במקרים אלו מוטב לפנות לעזרה מקצועית מתאימה, אצל אנשי מקצוע שרכשו ידע, כלים וניסיון מקצועי רב.

מה קורה בטיפול בילדים?

הטיפול מתחיל בדרך כלל במספר פגישות לצורך הכרות עם ההורים והילד, איסוף מידע, הבנת הקושי לעומק וגיבוש הערכה באשר לדרכים בהם ניתן לטפל בקושי. בתום מספר פגישות הערכה , מתחיל הטיפול. הילד נפגש איתי אחת לשבוע וההורים מגיעים לפגישות הדרכה ויעוץ אחת לשבועיים.
בפגישות עם הילד ובפגישות ההדרכה עם ההורים, אני מקפידה על עבודה משותפת במטרה לשחזר ולהתיר דפוסים עמוקים הגורמים להפרעה הרגשית. תהליך הטיפול אורך מספר חודשים שכן יש צורך בהיווצרות אמון וקשר עמוק על מנת לעבוד עם הלא מודע ולחשוף מקומות כואבים. תהליך החשיפה והעיבוד לוקחים זמן ומצליחים להתקיים באווירה של מרחב, סבלנות וזמן.

מאיזה גיל מטפלים בילדים?

אפשר לטפל בילדים באופן ישיר או עקיף דרך ההורים כבר מיום היוולדם (גם לתינוקות יכולות להיות מצוקות נפשיות).

מהי מצוקה רגשית וממה היא נובעת?

מצוקה רגשית נוצרת בתהליך איטי ולאורך זמן ונובעת מגורמים שונים. לעיתים מדובר בקושי לבטא רגשות לא נעימים, בעיקר כשהילד אינו רוצה לאכזב או מרגיש שביטוי כזה אינו מקובל. לעיתים קיים מאבק פנימי בין רגשות שונים והמתח הפנימי מייצר תחושת מצוקה וחוסר מוצא.
לעיתים ילדים חוששים לבטא צרכים רגשיים מסיבות שונות שחלקן קשורות גם לסביבה שאינה פנויה או אינה מסוגלת לשמוע ולספק צרכים אלו. לעיתים מדובר בחוויה חזקה של חוסר הכלה ודאגה הורית, מסיבות שאינן בשליטת הילד והוריו או אחרות. לעיתים קשיים לימודיים, לקויות למידה הזקוקות לטיפול או קשיים חברתיים יוצרים מצוקה ומתח פנימי.

מהם נהלי הטיפול שעליהם צריך המטפל להקפיד?

  • הטיפול יתקיים ביום ושעה קבועים ויציבים בדרך כלל (שינויים הנם נדירים).
  • ההורים משולבים בטיפול באמצעות הדרכה בתדירות קבועה (בד"כ פעם בשבועיים ולא פחות מאחת לחודש).
  • הטיפול מתקיים במרחב טיפולי מתאים לילדים (משחקים, חומרי יצירה).
  • המטפל, בהסכמת ההורים, ידאג לקבל מידע וחוות דעת על הילד מגורמים שונים המכירים אותו ויקיים קשר עמם. במקרה הצורך יעניק הדרכה גם לגורמים מחוץ למשפחה.

קיימים סוגי טיפולים ומטפלים רבים ושונים, איך נדע למי לפנות?

כאשר מתגבשת אצל ההורים הבנה ברורה שילדם שרוי במצוקה וקיים קושי ושהם מעוניינים לפנות לטיפול עליהם לפעול במספר מישורים. . חשוב לוודא שמדובר באיש מקצוע ותיק ומנוסה, מומחה בעבודה עם ילדים. כדאי לחפש המלצות אצל מכרים שהתנסו בטיפול, כמו כן ניתן לפנות לקופות החולים. כדאי גם לוודא שיש להם ידע וניסיון בהדרכה הורית.
לפני הפניה לטיפול חשוב לאבחן את הבעיה, לעשות הערכה פסיכולוגית מקיפה לגבי מהות הבעיה, מקורה והדרכים לטפל בה. אני עושה זאת בכל מפגש ראשוני עם הורים בצורה מקיפה ומחליטה על דרך הטיפול הנכונה ביותר לילד.
קיימים אנשי טיפול שונים העוסקים בטיפול בילדים, פסיכולוגים קליניים לילדים, מטפלים בהבעה ויצירה, מטפלים במוסיקה, בתנועה, בבעלי חיים, במשחק.
מספר נקודות חשובות לבדיקה בטרם תבחרו מטפל:

  • מהם הותק, הניסיון ומסלול הלימודים שלו?
  • האם המטפל מקפיד על גבולות ונהלי הטיפול?
  • האם מקפיד על קיום מפגשים קבועים בתדירות גבוהה עם ההורים לצורך הדרכה?
  • מהי תגובת הילד למטפל ולטיפול?
  • מהי תחושת הבטן שלכם לגבי המטפל, איזה קשר נוצר ביניכם?

1 2